Blogger Widgets
Senibina Rangkaian
Senibina rangkaian adalah ciri – ciri reka bentuk rangkaian komputer dan sistem komunikasi yang merangkumi konfigurasi dan strategi yang digunakan. Ia termasuklah penggunaan transmisi, perisian dan protokol – protokol komunikasi dan infrastruktur penghantaran data di mana berwayar atau tanpa wayar
Peranti Rangkaian Komputer
NIC (network interface card)merupakan perkakasan yang membuat sambungan fizikal antara rangkaian dengan komputer stesen kerja. Kebanyakan NIC dipasang di dalam komputer pada salah satu slot tambahan atau sudah siap bina dalam pada induk komputer. Biasanya medium penghantaran yang digunakan bersama NIC adalah kabel sepaksi (coaxial), twisted pair atau fiber optics.
Antara jenis rangkaian
Worldwide Interoperaberability for Microwave Access (WiMAX) - teknologi yang menyamai Wifi. WiMAX membolehkan pengguna berada dalam jarak liputan maksimum 50 meter. 2 bahagian utama WiMAX : A) stesen pangkalan WiMAX. B) penerima WiMAX yang dipasang di rumah.
. . . .
Prev 1 2 3 Next

Friday, 23 November 2012

3.2.2.1 Jenis –jenis Medium Kabel


3.2.2.1.1 Kabel Pasangan Terpiuh (Twisted Pair Cable)

 • Medium kabel ini selalu digunakan dan ia terdiri daripada beberapa wayar berwarna dan berpembalut yang dipiuhkan untuk mencipta medan magnet dan seterusnya mengurangkan gangguan hingar. 
 •  Biasanya terdapat 8 wayar yang membentuk empat pasangan dan disambung dengan menggunakan penyambung RJ-45 pada kedua-dua hujung. 
 • Terdapat 2 jenis kabel iaitu Kabel Pasangan Terpiuh tak Bertebat (Unshilded Twisted Pair – UTP) dan Kabel Pasangan Terpiuh Bertebat (Shilded Twisted Pair – STP) 
 • Kabel UTP atau STP digunakan untuk sambungan rangkaian yang menggunakan topologi bintang. 
 • Kabel ini tidak sesuai untuk rangkaian yang melebihi daripada 100 meter kerana data dan maklumat yang dihantar mungkin akan hilang.

Penyambung RJ45

 3.2.2.1.2 Kabel Sepaksi (Coaxial Cable)
 • Kabel ini mempunyai satu wayar tembaga yang terletak di tengah – tengah yang bertindak sebagai media pengalir elektrik. 
 • Manakala lapik pintalan besi antara wayar tembaga dengan lapisan plastik pula bertindak sebagai penghalang kepada sebarang gangguan hingar. 
 • Jenis topologi rangkaian cincin yang menggunakan kabel ini untuk menghubungkan antara komputer – komputer. Ia disambung menggunakan penyambung Bayone-Neill-Concelman (BNC) pada kedua-dua hujung. 
 • Kabel ini menyokong pautan jarak jauh dan menawarkan kadar penghantaran data yang lebih tinggi. 
 • Kabel coaxial
 • Ia juga digunakan untuk menyambung TV dengan penerima gelombang TV.


Penyambung BNC
 


3.2.2.1.3 Kabel Gentian Optik (Fiber Optic Cable)
 • Kabel ini diperbuat daripada gentian kaca atau silika yang lebih nipis dari rambut manusia. Ia menggunakan denyutan cahaya cahaya dalam menghantar data di dalam rangkaian. 
 • Isyarat akan diubah kepada denyutan cahaya dan ditembak oleh laser melalui gentian optik yang berpembalut. Cahaya itu akan bergerak dan membias di sepanjang pembalut kabel pada kelajuan tinggi. 
 • Ia digunakan untuk pautan jarak jauh atau pautan antara benua.
Kabel Fiber OptikPenyambung Fiber Optik

6 comments:

Anonymous said...

Nice

Anonymous said...

Hye awak

Anonymous said...

terima kasih .. banyak info dapat .. :)
..

Anonymous said...

Terima kasih kompnett2012 :* :)

Anonymous said...

Berapa harga fibre optic ye ?

Shafiq Iqram on 1 October 2015 at 01:51 said...

entahlaa .. haha

Post a Comment

 

Penghargaan

Setinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada pensyarah En. Tg Norazlan yang banyak membimbing kami semasa proses pengajaran dan pembelajaran subjek ini.

Penafian

Blog ini dibangunkan untuk memenuhi keperluan subjek "Huraian Sukatan Mata Pelajaran ICT". Segala maklumat yang disampaikan adalah bersifat bebas dan tidak mewakili mana-mana pihak.

Hubungi Kami

Jika terdapat sebarang permasalahan, kami boleh dihubungi melalui email : sajurana2012@gmail

Bab 3 Tingkatan 4 : Rangkaian Komputer & Komunikasi Hakcipta Terpelihara oleh sajurana2012@gmail.com Ipietoon Tadpole's Notez